ARDEI DOVLECEI CONOPIDA

Ardei copţi cuc sos alb



Ingrediente: 1 kg ardei grasi; sos alb: 75 g unt sau margarina, 60 g faina, 500
ml lapte, 100 g brinza telemea, zeama sau sare de lamiie, marar sau patrunjel
tocat; 50-100 g brinza telemea sau cascaval ras.
Mod de preparare: Ardeii mai grasi si drepti se coc si apoi se curata. Dupa ce
s-au curatat, se taie in felii late si se asaza in strat subtire in vasul uns cu
unt. Se pregateste sosul alb. Sosul nu se sareaza deoarece ardeii au absorbit
sare suficienta, cind au fost presarati dupa ce s-au copt. Se acreste putin si
se aromeaza cu marar sau patrunjel taiat marunt, apoi se desarta peste ardei,
presarindu-se cu brinza rasa. Se infierbinta la cuptor cu 10 minute inainte de
servire.

Ardei umpluti cu legume
      Ingrediente:

      pentru 8 ardei grasi se iau 2 morcovi, 1 patrunjel, 1 ceapa, 3-4 rosii, 1
      lingura zahar, 3 linguri ulei

      Mod de preparare:

      Ardeii, pregatiti ca in reteta Ardei umpluti cu carne, se pun 1-2 minute
      in apa clocotita, putin sarata; se scot apoi pe o sita ca sa se scurga.
      Dupa aceea, se pune umplutura, se asaza pe un rind in cratita se toarna
      deasupra apa sau supa de carne, se adauga unt sau ulei si bulion de rosii
      si se lasa sa fiarba inabusit cu capac, in cuptor sau pe plita, timp de
      30-40 minute. Pentru prepararea umpluturii de legume se taie pai morcovul,
      patrunjelul si ceapa si se prajesc in ulei, se adauga apoi rosii proaspete
      curatate de seminte si pielita, taiate marunt, se presara putin zahar,
      sare, piper si se prajesc.

      Servire:

      Daca ardeii se servesc calzi la masa, se toarna deasupra un sos de
      smintina. Ardeii se pot servi si reci.

Ardei umpluti cu vinete
      Ingrediente:

      4 vinete, 4-6 ardei grasi, 2 oua, ulei, sare, piper, o lingura de mujdei

      Mod de preparare:

      Spalati ardeii si curatati-i de seminte. Taiati-i in jumatati pe lung. Din
      vinete faceti o salata obisnuita. Potriviti salata de sare, piper,
      adaugati mujdeiul, apoi combinati-o cu ouale batute ca pentru omleta.
      Umpleti ardeii, presarati-i cu putin pesmet, asezati-i intr-un vas cu
      grasime si dati la cuptorul incalzit in prealabil pentru 30 de minute.
      Serviti preparatul cu sos de rosii picant. Ardei grasi mai pot fi umpluti
      cu: orez fiert combinat cu ciuperci inabusite si presarati cu cascaval
      ras. Vasul se da la cuptor cu foc potrivit pentru 25 de minute.


      Ardei umpluti cu carne
      Ingrediente:

      pentru 10 ardei se iau 400 g carne, 2 linguri orez, 1 felie piine alba, 2
      cepe, 5-6 rosii, 1 legatura patrunjel, 1 legatura marar, 1 lingura
      grasime, sare, piper

      Mod de preparare:

      Se aleg ardeii potrivit de mari, se taie un capacel in jurul coditei si se
      scoate codita. Se curata de seminte, se spala ardeii si se lasa cu gura in
      jos intr-un vas sa se scurga apa. Se prepara umplutura. Se da carnea prin
      masina de tocat impreuna cu ceapa inabusita in putina grasime si piine
      alba inmuiata in apa sau lapte si bine stoarsa. Se adauga orezul ales si
      spalat, verdeata tocata marunt, sare, piper, 4-5 lingurite de apa rece si
      citeva bucatele mici de rosii. Se amesteca toate bine. Se umplu ardeii si
      se asaza intr-o cratita mai mare pe un singur rind cu gura la margine ca
      sa nu iasa umplutura. Se pune grasime si se lasa sa se rumeneasca pe o
      parte, apoi se intorc si pe cealalta parte. Cind sint gata se toarna
      deasupra lor apa clocotita, cit sa-i acopere, precum si rosii fierte si
      strecurate. Se presara un virf de cutit de zahar se pune capacul si se
      lasa mincarea sa fiarba. Cind ardeii sint aproape gata se dau la cuptor
      20-30 minute, sa se rumeneasca.

      Servire:

      Se servesc cu smintina.
Chiftele din dovlecei cruzi


 Chiftele din dovlecei cruzi
Ingrediente: 2 dovlecei de marime mijlocie (cca 1 kg amindoi), un ou, 30 g
faina, un virf de cutit de piper, o lingurita cu virf marar taiat marunt,50 g
brinza telemea rasa sau cascaval ras, untdelemn.
Mod de preparare: Dovleceii se curata subtire de coaja, se taie in jumatati pe
lungime, li se scot semintele cu o lingura, apoi se rad prin razatoarea cu gauri
mari, se amesteca cu 1/2 ligurita de sare, lasindu-se 30 minute sa-si lase
apa.Apoi, se limpezecs de sare, se storc in pumni si se pun intr-o olita.Se
adauga oul intreg, brinza rasa, faina, neaparat mararul si facultativ, piperul,
amestecindu-se bine.
Conopidă cu maioneză
Ingrediente: 600-800 g conopidă, 300 g maioneză, 100 ml smîntînă, mărar,
pătrunjel.
Mod de preparare: Conopida se fierbe şi se strecoară. Maioneza obişnuită se
amestecă facultativ cu smîntîna, potrivindu-se gustul cu sare, acreală şi
muştar, ca să fie mai picantă, după care se amestecă uşor cu conopida, prin
răsturnare, ca aceasta să nu se deformeze. Pentru aromă, se pune neapărat în
maioneză mărar tăiat mărunt. Se aranjează pe platou şi se presară mărar sau
pătrunjel tăiat mărunt.
Conopida cu pesmet
      Ingrediente:

      2 conopide, 4 oua, 2 linguri unt, pesmet, sare

      Mod de preparare:

      Se fierbe conopida in apa clocotita cu sare. Se asaza intr-o forma, se
      presara cu ou rascopt dat prin sita si cu pesmet alb prajit in unt. Se da
      la cuptor. Dupa citeva minute se poate servi.
 Dovlecei cu brinza
      Ingrediente:

      5 dovlecei, 5 linguri de brinza de vaca sau urda, 1 ou, o ceasca de
      smintina, 1 lingurita de gris, 2 legaturi marar, 1 lingura untura, 3
      lingurite de faina, sare, piper

      Mod de preparare:

      Se taie capacelele la amindoua capetele dovleceilor si se curata de coaja.
      Se scobeste miezul dovleceilor, se spala si se oparesc cu apa clocotita.
      Se lasa sa se scurga. Se alege brinza de vaci bine scursa, se freaca cu o
      lingura de lemn, se adauga sare, piper, gris, marar tocat si ou, iar daca
      este nevoie si putina grasime. Se umplu dovleceii cu o lingurita, se sterg
      cu un servet si se prajesc putin in untura. Se fierbe separat intr-o
      cratita putina apa, putina untura si sare. Cind clocoteste apa se pun
      dovleceii. Se completeaza sosul turnind apa clocotita pina se acopera
      dovleceii. Se acopera cratita cu capacul si se lasa sa fiarba pina scade
      sosul, raminind putin pe fundul cratitei. Se face un rintas la care se
      adauga 1/2 din cantitatea de smintina si se toarna peste dovlecei. Se mai
      dau 2-3 clocote.

      Servire:

      La masa se servesc cu restul de smintina si marar tocat.

 Dovlecei cu maioneză
Ingrediente: 2-3 dovlecei mai tineri, sare, 250-300 g maioneză sau alte sosuri
cu maioneză.
Mod de preparare: După ce s-au curăţat de coajă, dovleceii se taie în jumătăţi,
pe lungime, şi li se scoate mijlocul cu seminţele, cu o lingură. Jumatăţile se
fierb 15-20 minute în apă clocotită, puţin sărată, fără să se moaie prea mult.
Se deşartă în strecurătoare, aşezîndu-se jumatăţile cu partea dinăuntru în jos,
ca să se scurgă mai bine de apă, unde se lasă pînă cînd se răcesc. Se taie în
felii de 2 cm şi fîşiile în cuburi. La maioneză, se adaugă, pentru a fi mai
picantă, sare, acreală şi muştar, iar pentru aromă se pune neapărat mărar tăiat
mărunt şi, după aceea, se amestecă cu dovleceii uşor, ca să nu se zdrobească. Se
aşează pe platou şi se ornează cu măsline şi gogoşari.
Dovlecei la cuptor
      Ingrediente:

      3-5 dovlecei, 100-150 g de telemea, 100-200 ml de smintina, 50 g de unt, 2
      oua, 50 g de faina, marar, piper, pesmet, sare

      Mod de preparare:

      Spalati dovleceii si puneti-i in apa clocotita cu o lingurita de sare.
      Acoperiti vasul si lasati dovleceii sa clocoteasca la foc mic 10 minute.
      Puneti-i apoi in strecuratoare, presati-i putin, dupa ce in prealabil
      i-ati taiat in jumatati pe lung. Scoateti-le o parte din miez si umpleti-i
      cu urmatoarea compozitie: brinza telemea sau cascaval ras, oua, faina,
      smintina, piper si marar tocat. Asezati dovleceii intr-un vas uns si
      tapetat si dati-l la cuptor cu foc potrivit timp de 30 de minute pina se
      rumenesc.

      Servire:

      Se servesc presarati cu cascaval si stropiti cu smintina.

 Dovlecei la cuptor
      Ingrediente:

      15-20 de dovlecei in floare, 1/2kg de rosii, 1 ardei gras, 100 ml de ulei,
      o ceapa, putin usturoi, marar, sare, piper

      Mod de preparare:

      Spalati dovleceii, puneti-i intr-un vas termorezistent, intregi sau taiati
      in jumatati pe lung. Adaugati ardeiul taiat in fisii si rosiile. Tocati
      ceapa, caliti-o 2 minute in ulei si asezati-o peste dovlecei. Zdrobiti
      usturoiul si puneti-l la fel. Adaugati ˝ pahar de apa fierbinte, marar
      tocat si putin cimbru. Dati vasul la cuptor pentru 30 de minute.
 Dovlecei umpluti
      Ingrediente:

      6 dovlecei, 500 g de carne, o felie de piine, o ceapa, 3 linguri de orez,
      patrunjel si marar verde, sare, piper. Pentru sos: o lingura de unt
      (netopit) sau 3 linguri de ulei, o lingurita de faina, o ceasca de
      smintina si una de apa.

      Mod de preparare:

      Alegeti dovleceii cam de aceeasi marime, spalati-i, radeti-le usor coaja,
      apoi taiati-i in jumatati si scoateti-le o parte din miez. Dati carnea
      prin masina de tocat, felia de piine muiata (stoarsa) si ceapa. In
      tocatura puneti orezul pe jumatate fiert, apoi patrunjel si marar verde si
      potriviti de sare si piper. Omogenizati compozitia, umpleti bucatile de
      dovlecei, astupati-i cu rondele de morcov sau cu felii de rosii.
      Prajiti-i. Intr-un vas separat pregatiti sosul; peste ceapa tocata, calita
      in grasime, puneti faina si, dupa gust, putina pasta de rosii sau boia de
      ardei dulce. Adaugati un pahar cu apa, clocotiti sosul citeva minute si
      turnati-l peste dovlecei. Dati vasul la cuptor sa fiarba incet 40-50 de
      minute, adaugind din timp in timp apa. Cind dovleceii sint gata, aduceti-i
      la masa, acoperiti cu smintina sau iaurt si decorati-i cu verdeata
      proaspata.