CODUL BUNELOR MANIERE LA MASA



        Alte sfaturi


        Untdelemnul, otetul, mustarul, smintina si alte condimente vor fi aduse
        la masa doar daca sint cerute de cineva. Ele vor fi tinute in bucatarie,
        gata pregatite.

        Atentie la scobitori! Nu puneti scobitorile pe masa. Acestea nu se
        folosesc in public!
Culinar - diverse

        Asezarea mesei


        Chiar daca aranjam masa pentru familia noastra, aceasta trebuie sa aiba
        un aspect apetisant si ingrijit.

        Incercati sa nu serviti mincarea pe farfurii ciobite si pe fete de mese
        murdare. Desigur, cind este vorba de mese festive, fata de masa si
        servetelele vor trebui sa fie perfect de albe.

        In familie pot fi folosite si fete de masa colorate. Atentie insa: nu
        folositi ca fata de masa un material plastic. Este total lipsit de bun
        gust.

        Atunci cind puneti scaunele in jurul unei mese, trebuie sa aveti grija
        sa lasati un anumit spatiu pentru fiecare invitat, chiar si pentru cei
        despre care stiti ca sint bine crescuti si isi tin coatele pe linga
corp.

        Pentru ca musafirii sa se simta in largul lor, acest spatiu este bine sa
        fie de cel putin 50 de centimetri.

        Diferenta intre mesele in familie si cele cu musafiri este la numarul de
        farfurii, tacimuri si pahare. Desigur, la mesele festive sint mult mai
        multe farfurii si tacimuri decit la o masa obisnuita. Fiecare farfurie
        trebuie sa aiba dedesubtul ei o alta farfurie, pentru serviciu, si care
        e folosita doar pentru a aseza pe ea farfuria din care mincam. Cind luam
        masa singuri sau in familie, cea de-a doua farfurie nu este obligatorie.


        Cum sa decorati masa


        Decorarea unei mese se face in functi de rangul musafirilor, de
        imprejurari si nu in ultimul rind de marimea mesei. Sigur ca intotdeauna
        florile si luminarile sint apreciate la o masa festiva.

        Nu uitati: Puneti florile in vaze cit mai joase. In acest fel, mesenii
        se pot vedea bine unii pe altii.

        Masa nu trebuie incarcata cu tot felul de farfurii sau recipiente care
        sint puse doar pentru a ocupa spatiu pe masa. Orice masa trebuie sa aiba
        solnite si recipente pentru piper. Acestea trebuie sa fie suficiente
        pentru toata lumea ( una pentru cel mult patru persoane).

        Cum sa decorati masa


        Decorarea unei mese se face in functi de rangul musafirilor, de
        imprejurari si nu in ultimul rind de marimea mesei. Sigur ca intotdeauna
        florile si luminarile sint apreciate la o masa festiva.

        Nu uitati: Puneti florile in vaze cit mai joase. In acest fel, mesenii
        se pot vedea bine unii pe altii.

        Masa nu trebuie incarcata cu tot felul de farfurii sau recipiente care
        sint puse doar pentru a ocupa spatiu pe masa. Orice masa trebuie sa aiba
        solnite si recipente pentru piper. Acestea trebuie sa fie suficiente
        pentru toata lumea ( una pentru cel mult patru persoane).



        Cum se aranjeaza o masa festiva


        - Farfuria pentru felul intii este asezata deasupra farfuriei de
        serviciu. Pe aceasta se pune si servetelul impaturit frumos.

        - Feliile de piine sau chiflele se pun in citeva cosulete, asezate la
        distante egale unul de celalalt, in asa fel incit invitatii sa nu fie
        nevoiti sa se intinda peste masa sau peste vecinul sau de masa ca sa-si
        ia o felie de piine sau sa deranjeze tot timpul pe cine rugindu-l sa-i
        dea si lui cosuletul cu piine.

        - Furculitele se pun intotdeauna in partea stinga a farfuriei. Acestea
        vor fi aliniate de la stinga la dreapta in ordinea folosirii lor.
        Furculitele vor fi asezate cu dintii in sus.

        - De partea cealalta a farfuriei – dreapta – vor si puse cutitele, cu
        partea taioase spre farfurie si tot in ordinea folosirii lor. Ordinea
        folosirii: cel mai indepartat tacim de la farfurie se foloseste pentru
        primul fel de mincare. Nu trebuie insa sa asezati alaturi mai mult de
        trei cutite si trei furculite. Linguritele de tort, furculitele si
        cutitele mici pentru baclava sau pentru fructe nu se pun pe masa, ci pe
        o masuta de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la indemina. Desigur,
        nu exista o regula privind numarul tacimurilor. Acesta poate varia in
        functie de meniul servit la masa. La mesele festive exista obiceiul sa
        se schimbe tacimurile dupa fiecare fel de mincare. La o masa familiala,
        nu este obligatoriu sa schimbati tacimurile decit daca ati servit peste.


        Pentru o masa festiva, se folosesc de obicei patru farfurii: farfuria
        pentru antreuri, farfuria de supa, farfuria intinsa si farfuria de
        desert. Bolurile ( castronasele ) pentru supa limpede (consome) nu se
        pun de la inceput pe masa. Acestea se aduc impreuna cu supiera sau ,
        pline, pe o tava. Tacimurile pot fi puse si pe suportul destinat lor.
        Acesta va fi asezat la dreapta farfuriilor. Pe suport se aseaza, in
        dreapta, cutitul, cu partea taioasa spre farfurie, iar in stinga
        cutitului, se pune furculita cu dintii in jos. Lingura si linguritele
        pentru desert vor fi asezate in fata farfuriei. In acest caz, servetelul
        nu se va mai pune pe farfuria de serviciu, ci direct pe masa. In fata
        farfuriilor, putin spre dreapta, isi gasesc locul si paharele.

        La orice masa respectabila, sint obligatorii trei tipuri de pahare: unul
        pentru tuica, unul pentru vin ( Atentie: paharul pentru vin rosu este
        mai mic decit cel pentru vin alb!) si pentru apa. Aceste pahare trebuie
        sa faca parte din acelasi serviciu. Decit sa faceti diverse combinatii
        nefericite, mai bine renuntati la mese festive. Oferiti-le doar cind
        sinteti siguri ca nu afisati prost gustul! Dupa folosire, paharele de
        tuica se vor lua de la masa. Atentie: nu va bagati degetele in ele, ci
        apucati-le de jos si puneti-le apoi intr-o tava. Nu veti fi nevoiti
        astfel sa faceti drumuri inutile cu doua pahare in mina.


        Cum servim salata


        Salata se va servi in castroane separate, pentru fiecare invitat in
        parte! In unele tari, salata se maninca la sfirsit!



        Cum servim bauturile


        Daca spatiul va permite, ar fi mult mai elegant sa nu puneti pe masa
        paharelele pentru aperitive. Acestea pot fi baute intr-o alta incapare,
        iar invitatii pot sa stea pe scaune, canapele, fotolii sau chiar in
        picioare.

        Bauturile aperitive se servesc intotdeauna inainte de masa. Paharele pot
        fi asezate pe o masuta ( daca va permiteti, intr-o alta incapere sau
        intr-o sufragerie mare) sau pe o tava si fiecare invitat se poate servi
        singur si cu ce doreste. Ideal ar fi ca sortimentele de aperitive sa fie
        pe gustul tuturor ( sau cel putin pe gustul celor mai multi ), adica sa
        fie cit mai variate: gin, vodca, visinata, florio, whisky, vermut etc.
        Sigur, toate aceste bauturi trebuie sa fie in sticlele lor originale (
        exceptie, visinata care poate fi preparata acasa ).

        Sticlele stau la indemina, pe o alta tava decit cea cu pahare. Sticlele
        de vin si apa vor fi dispuse simetric pe masa, la indemina barbatilor.
        Ei sint cei care trebuie sa serveasca bauturile. Pentru a nu pata fata
        de masa, sticlele se pun pe o tavita sau pe suporturi speciale.

        Apa minerala se serveste, la fel ca celelalte bauturi, in sticlele lor
        originale.

        Ar fi bine ca sticlele de vin sa nu fie puse pe masa. De ele, se va
        ocupa sotul gazdei sau un alt barbat care va avea grija sa umple
        paharele musafirilor. La o reuniune intre doamne, acest lucru il va face
        gazda.

        Atentie celor care au mania sa umple in permanenta paharele: Nu turnati
        in pahare decit dupa ce acestea s-au golit si nu le umpleti in asa fel
        incit persoana respectiva sa fie nevoita sa se aplece deasupra paharului
        si sa soarba bautura sau chiar sa renunte sa mai bea. Este o situatie
        penibila si puteti sa stricati buna dispozitie a musafirilor cu asemenea
        gesturi.



        Cum servim sosul


        Cind se aduce sosul (in sosiera), acesta nu trebuie pus pe friptura sau
        pe piure ori alte garnituri ( macaroane, sote de legume etc ). Nu este
        estetic!

        Sosul se pune in farfurie si in el se inmoaie apoi bucatile de carne
        taiate pe rind. Nu amestecati tot ce aveti in farfurie cu sosul, chiar
        daca este gustos, nu este deloc placut ochiului. Dupa ce toti mesenii
        s-au servit cu sos, sosiera va fi luata de la masa.