BUDINCI

lc goioabe(bombe)
      Ingrediente:

      300g zahar, 100ml apa, 1 margarina, 3 linguri cacao, 2-3 picaturi esenta
      de rom, 500g biscuiti, cca 125 de visine din visinata, 120g nuca de cocos
      (sau nuca prajita macinata sau bombonele)

      Mod de preparare:

      Biscuitii se dau prin masina de tocat, pe urma se pune margarinatopita in
      prealabil , apa si 3 linguri de cacao.Se framanta bine, se fac sfere in
      mijlocul carora se pune cite o visina.Dupa aceea se dau prin nuca de cocos
      (sau nuca prajita macinata sau bombonele).Se introduc la frigider pana se
      intaresc. POFTA BUNA.

      Servire:

      se serveste pe platou.

 Budinca din carne de vaca
      Ingrediente:

      ˝ kg de carne de vaca, 2 cepe, 2 oua, ˝ ceasca mare de lapte, o lingura de
      ulei, 6 catei de usturoi, o lingura pasta de rosii, ˝ lingurita de faina,
      o lingura cu virf de unt, pesmet

      Mod de preparare:

      Tocati ceapa si puneti-o intr-o cratita cu unt sau cu ulei, asezati
      deasupra carnea taiata felii, acoperiti vasul si lasati pe foc mic.
      Turnati apoi pasta de rosii, dezlegata cu apa calda, adaugati usturoiul
      taiat, puneti sare dupa gust, apoi faina si o ceasca de apa fierbinte.
      Acoperiti vasul si lasati sa fiarba pina cind apa scade la jumatate. Luati
      vasul de pe foc; cind carnea s-a racit, treceti-o prin masina de tocat.
      Deasupra turnati sosul legat si trecut prin strecuratoare. Bateti ouale,
      adaugati laptele si combinati cu carnea tocata. Ungeti o cratita cu ulei,
      tapetati-o cu pesmet, turnati compozitia si puneti vasul sa fiarba in
      cuptor, asezind cratita peste un vas cu apa ce clocoteste. Cind budinca
      s-a copt, rasturnati-o pe un platou si serviti-o cu sote de legume.
Budincă cu ciuperci
 


Ingrediente: 1/2 kg ciuperci, 100 g unt, margarina sau untdelemn, 50 g ceapa,
marar, patrunjel, 1/2 lingurita de sare, un virf de cutit piper, 200 ml
smintina, 150 g franzela, 300 ml lapte, 50 g faina, 4 oua mari sau 5 oua
mijlocii, 100 g cascaval, brinza telemea
Mod de preparare: Ceapa taiata marunt se caleste, 2 minute, in toata grasimea;
se adauga ciupercile bine spalate si taiate in felii, sarea, piperul. Se lasa la
foc mic, acoperite, pina cind scade complet apa ce o lasa ciupercile. Dupa ce
s-au racit, se adauga franzela muiata in lapte (pina cind il absoarbe in
intrgime) si, apoi, brinza rasa, bine zdrobita cu furculita, smintina,
galbenusurile, faina, frunzele de patrunjel si marar taiate marunt si se
amesteca bine. Daca nu s-a pus brinza telemea, se adauga 1/2 lingurita sare.
Albusurile batute spuma se amesteca usor cu compozitia, numai prin rasturnare,
cu telul, insa nu prea mult, apoi se desarta intr-o cratita de 2 l, unsa bine cu
margarina solida si tapetata cu pesmet. Se coace in tava cu apa fierbinte,
introdusa din timp in cuptorul bine infierbintat. Dupa ce s-a rumenit bine timp
de 40-50 minute, se rastorna pe platou si se presara cu parmezan. Se serveste
fierbinte.
 Budinca cu macaroane
      Ingrediente:

      500 g macaroane, 1 pahar cascaval sau brinza rasa, 4 oua, 1 pahar zahar,
      1/2 pahar de unt, 1/2 litru lapte

      Mod de preparare:

      Se fierb macaroanele (in loc de macaroane se pot folosi fidea sau taitei),
      in apa usor sarata, cu grija sa nu iasa din cratita afara. Se clatesc cu
      apa rece, se lasa sa se scurga, apoi se asaza intr-o tava unsa cu unt si
      se presara cu cascaval sau cu brinza rasa. Se bat ouale cu zahar si cu
      unt, se amesteca cu lapte se toarna peste macaroane si se da la cuptor sa
      se coaca timp de 25-30 minute, pina cind macaroanele se rumenesc (in
      budinca se poate pune numai cascaval sau numai zahar).
 Budinca de brinza de vaci
      Ingrediente:

      500 g brinza de vaci, 1 ou, 3 linguri smintina, 3 linguri zahar, 2 linguri
      gris, 100 g stafide, 1/2 praf de vanilie, 1 pahar sirop de fructe, 3
      linguri unt

      Mod de preparare:

      In brinza de vaci trecuta prin masina de tocat se pun 2 linguri de unt
      topit, 1 ou batut cu zahar, gris, 1/2 lingurita de sare, praf de vanilie.
      Toate acestea se freaca bine cu o lingura de lemn si se adauga (daca sint
      la indemina) stafide curatate si spalate. Se pune apoi compozitia intr-o
      tava sau intr-o cratita cu marginile joase unsa cu unt si presarata cu
      pesmet, se niveleaza suprafata, se unge cu smintina, se stropeste cu unt
      si se coace timp de 25-30 minute.

      Servire:

      Se serveste fierbinte cu un sirop sau cu smintina.
Budinca de carne

      Ingrediente:

      carne de porc (125 g), carne de berbec (375 g), sare, oua (5), piine
      (75-100 g), ciuperci, bulion (3 linguri), smintina (3 linguri), brinza
      rasa (2 linguri).

      Mod de preparare:

      Carnea taiata in bucati mici se amesteca bine cu sare, boia, ou, piine
      inmuiata in lapte si ciuperci tocate. Toata compozitia se pune intr-o
      cratita unsa cu grasime si se lasa in cuptor cca 40 de minute. Ouale
      fierte se taie in felii, se aranjeaza pe deasupra budincii atunci cind
      aceasta este aproape gata. Din smintina, bulion si brinza rasa pregatim un
      sos picant pe care-l turnam peste budinca. Se mai lasa cratita 10 minute
      in cuptor, apoi se serveste mincarea fierbinte, cu salata sau muraturi.
 Budinca de cartofi cu sunca
      Ingrediente:

      1 kg cartofi, oua (2), unt (100 g) sau 1 dl de ulei, sunca (250 g), 1
      ceasca lapte, sare.

      Mod de preparare:

      Cartofii se curata de coaja, se taie bucati si se fierb in putin apa (cit
      sa-i cuprinda). Dupa ce sint gata, se scurg de apa si se zdrobesc. Pireul
      obtinut se amesteca cu untul si laptele clocotit, se adauga galbenusurile
      si se amesteca pina devine spumos. La sfirsit, se adauga usor albusurile
      batute spuma si sunca taiata cuburi. Se unge o tava cu unt, se pune
      compozitia, se netezeste cu lama unui cutit si se unge cu putin galbenus.
      Se pune in cuptorul incins si se lasa sa se rumeneasca frumos.

      Servire:

      Se serveste fierbinte.
 Budincă de conopidă
Ingrediente: 1 Kg de conopida, 100 g franzela, 150 ml lapte, 100-150 g brinza
telemea, 100 g unt, 200 ml smintina, 50 g faina, 4 oua mari sau 5 oua mijlocii.
Mod de preparare: Conopida, taiata in buchetele si curatata de coaja, se fierbe
15 minute in apa clocotita cu putina sare, se strecoara si, rece, se trece prin
masina de tocat, impreuna cu franzela muiata in lapte, nestoarsa; la tocatura se
adauga smintina, faina, galbenusurile, untul topit, mararul taiat marunt si
brinza nedesarata si rasa, amestecindu-se bine; apoi, se adauga albusurile
batute spuma si se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare de jos in sus.
Compozitia se desarta intr-o cratita unsa bine cu margarina solida si tapetata
cu pesmet. Se coace 40-50 minute in cuptorul bine incins, in tava cu apa fiarta,
introdusa din timp in cuptor. Nu se deschide cuptorul 20 minute. Cind este
coapta, budinca se rastoarna pe platou si se serveste fierbinte, ca fel intii,
sau ca garnitura la friptura de orice fel.
Budinca de lamaie
      Ingrediente:

      coaja de lamiie (1 lamaie), faina (4 linguri), oua (8), zahar (10
      linguri), zeama de lamiie (1 lamaie), sare.

      Mod de preparare:

      Se freaca bine galbenusurile cu zaharul si putina sare, se adauga faina,
      coaja si zeama de lamaie. La sfarsit, se incorporeaza albusurile batute
      spuma. Se unge cu unt o forma, se torna compozitia si se da la cuptor la
      foc potrivit.
 Budinca de mere
      Ingrediente:

      pentru 10 felii de piine se iau 4-5 linguri unt, 8-10 mere, 4 oua, 1 1/2
      pahar zahar, 1 litru lapte

      Mod de preparare:

      Se curata merele si se taie felii subtiri. La fel se taie felii subtiri si
      piine alba, nu foarte proaspata, se inmoaie in unt topit si se asaza
      intr-o forma unsa cu unt, alternind un rind de piine si un rind de mere
      (rindul de sus trebuie sa fie de piine). Fiecare rind de mere se presara
      cu scortisoara pisata. In acelasi timp se freaca ouale cu zahar se adauga
      lapte si se toarna peste budinca. Se pune la copt in cuptor la foc
      potrivit.
 Budinca de orez cu stafide
      Ingrediente:

      pentru 1 pahar de orez se iau 2 pahare lapte, 2 oua, 2-3 linguri zahar, 50
      g stafide, 1/2 lingurita sare, 1-2 linguri unt

      Mod de preparare:

      Orezul se spala si se fierbe in apa clocotita timp de 10 minute. Se scurge
      apa, iar peste orez se toarna lapte fierbinte se adauga sare si se fierbe,
      timp de 25-30 de minute, amestecind mereu. Se adauga apoi zahar, oua,
      stafide si se amesteca bine. Se pune orezul intr-o tava sau intr-o cratita
      unsa cu unt si presarata cu pesmet si se da la cuptor. Cind budinca este
      gata, se asaza pe un platou, se taie in portii si se serveste cu sirop de
      fructe.
Budinca de piine
      Ingrediente:

      pentru 500 g de piine se iau 100 g unt, 1/2 pahar lapte, 3 linguri zahar,
      3 oua, 1 praf de vanilie

      Mod de preparare:

      Piinea alba, fara coaja, se taie felii care se ung cu unt si se asaza in
      rinduri indesate, intr-o forma unsa cu unt. Se feaca ouale cu zahar, se
      subtiaza treptat cu lapte fierbinte, se adauga sare si praf de vanilie, se
      freaca si se toarna peste feliile de piine. Cind piinea s-a imbibat bine
      cu compozitia din oua si lapte, budinca se pune la copt.
 Budinca de taitei cu cirnati afumati
      Ingrediente:

      500 g taitei, 1 lingura untura, 250 g sunca afumata, 1 pahar smintina, 2
      oua, 1 lingura de pesmet, sare

      Mod de preparare:

      Se fierb taiteii in apa cu sare, se amesteca cu untura, cu sunca taiata
      marunt, galbenusurile, albusurile batute spuma si cu smintina. Se unge o
      forma cu untura, se presara cu pesmet si se toarna compozitia. Se
      rumeneste la cuptor.
 Budinca de varza acra cu orez
      Ingrediente:

      1 1/2kg de varza acra, 200 g de orez, 150 g de untura, 100 g de pesmet,
      100 g de ceapa

      Mod de preparare:

      Taiati varza in fisii foarte subtiri, spalati-o si stoarceti-o foarte
      bine. Caliti-o pe jumatate in grasime, adaugind la sfirsit si vinul.
      Auriti ceapa tocata in grasime si adaugati orezul, pasta de rosii si o
      ceasca cu apa. Condimentati, ungeti tava cu untura, tapetati-o cu putin
      pesmet, asezati un strat de varza, unul de orez (deasupra sa fie tot
      varza), dati tava la cuptor pentru 30 de minute.

      Servire:

      Se serveste cu smintina si mamaliga.
 Budinca "Delicia"
      Ingrediente:

      6-8 cartofi mari, 4 oua, o cana cu smintina sau lapte, 5 linguri brinza de
      vaci, 2 linguri telemea rasa, 4 linguri bune cu unt netopit, 2 linguri cu
      faina, marar verde si sare

      Mod de preparare:

      Curatati cartofii si fierbeti-i in apa clocotita si putin sarata. Cind
      sint gata, scoateti-i intr-un castron, pasati-i si amestecati-i cu brinza
      de vaci, telemeaua si untul. Adaugati apoi galbenusurile, smintina,
      laptele, faina si mararul verde. Omogenizati compozitia, apoi amestecati
      cu albusurile batute spuma tare. Ungeti o cratita cu margarina, puneti
      amestecul si coaceti budinca in cuptorul cu foc potrivit timp de 30-40 de
      minute.
Budinca de ciocolata
      Ingrediente:

      ciocolata (200g), unt (200g), zahar (125g), faina (2 linguri), oua (4),
      sare.

      Mod de preparare:

      Se pun intr-o cratita ciocolata, untul si zaharul si se dau la foc moale,
      amestecand mereu cu o lingura de lemn. Se ia compozitia de pe foc dupa ce
      s-au topit ingredientele si se lasa sa se raceasca. Se freaca cele 4
      galbenusuri cu 2 linguri de faina si se toarna incet compozitia racita.La
      sfarsit, se pun albusurile batute spuma. Seunge o forma cu unt, se pune
      compozitia si se fierbe in bain-Marie timp de o ora.
 Budinca de gris
      Ingrediente:

      4 oua, 200 g de zahar, 200 g de alune sau miez de nuca, 1 portocala, 25 g
      de unt, o lingura de dulceata din coji de portocale, 100 g de gris

      Mod de preparare:

      Spalati si stergeti bine portocala, dupa care ii stoarceti sucul. Separati
      galbenusurile si frecati-le cu zahar intr-un castron. Adaugati in aceasta
      crema alunele sau nucile sfarimate (nu macinate), apoi sucul si coaja de
      portocala dupa gust si grisul. Omogenizati compozitia. Bateti albusurile
      spuma tare si incorporati-o in amestec putin cite putin. Ungeti cu unt un
      vas de Jena, puneti compozitia si coaceti la cuptor potrivit 25 de minute.
Budinca de lamiie
      Ingrediente:

      2 lamii, 4 oua, 2 linguri de zahar pudra, 2 linguri de zahar pentru ars, 3
      linguri de unt netopit, 3 linguri de faina, 3 cesti de lapte

      Mod de preparare:

      Fierbeti laptele cu zahar si coaja de la o lamiie taiata in fisii,
      amestecind continuu. Separat, intr-o cratita, puneti untul si, cind s-a
      topit, adaugati incet faina. Turnati putin cite putin laptele, fara coaja
      de lamiie, peste faina, amestecind mereu pina devine ca o ciulama. Cind
      incepe sa clocoteasca, luati vasul de pe foc. Lasati sa se raceasca,
      adaugati coaja rasa de la a doua lamiie, incorporati pe rind
      galbenusurile. La urma puneti albusurile batute spuma tare. Intr-un vas
      ardeti putin 2 linguri de zahar si imbracati peretii acestuia. Turnati
      aici compozitia de budinca si coaceti-o pe baie de aburi, o ora, la cuptor
      cu foc potrivit.