vineri, 19 noiembrie 2010

ALIMENTATIA SANATOASA

        Carne, piine, paste fainoase, orez si fulgi de cereale


        Unul din principalele riscuri pentru sanatate este consumul de grasimi
        animale in cantitati prea mari; organismul are nevoie de grasimi in
        cantitati mici.
        GRASIMILE SATURATE se gasesc in primul rind in carnea de vaca, porc si
        oaie si in diversele produse preparate din aceste feluri de carne si din
        grasimea lor, cum sint cirnatii, placintele cu carne, hamburgarii etc.;
        excesul de grasimi saturate poate duce la boli ale arterelor coronare,
        la ingrasare si obezitate;
        GRASIMILE NESATURATE se gasesc in carnea de peste, pui, curcan, rata, in
        oua, fasole, linte, seminte de floarea soarelui si in produsele care
        contin aceste alimente; grasimile nesaturate prezinta mai putine
        riscuri, dar in cantitati prea mari pot duce la ingrasare si la riscul
        aparitiei unor boli;
        In loc de carne grasa sau slanina, cumparati cantitati mici de carne
        slaba; consumati mai multa carne de peste de orice fel; de asemenea,
        ficatul este aliment foarte bun, care contine fier; mincarurile
        traditionale din fasole si alte leguminoase sint hranitoare; cind le
        gatiti folositi cit mai putine grasimi animale si evitati prajitul; de
        asemenea, incercati sa evitati sa puneti grasimi in supe sau ciorbe; in
        concluzie, cu cit mincati mai putine grasimi, cu atit mai bine pentru
        sanatatea dumneavoastra.
        Sursa: Centrul National de Promovare a Sanatatii si Programe -
        Institutul de Management al Serviciilor de Sanatate. Newsletter



        Cartof, piine, paste fainoase, orez si fulgi de cereale


        Aceste alimente sint bogate in amidon; consumul zilnic va ofera energia
        de care aveti nevoie; nu ingrasa decit daca sint gatite sau servite cu
        grasime; contin proteine, vitamine si substante minerale; ar trebui sa
        constituie ELEMENTUL PRINCIPAL al celor mai multor mese ( ideal ar fi sa
        constituie baza oricarei mese); daca puteti, alegeti piine integrala
        deoarece contine fibre vegetale ( acestea previn constipatia si
        tulburarile intestinale). cartofii sint o sursa excelenta de vitamina C
        ( mai ales gatiti in coaja ) si impreuna cu alimentele bogate in fier
        ajuta la prevenirea anemiei; mincati in fiecare zi cantitati mai mari de
        cartofi, piine, orez, paste fainoase si fulgi de cereale.
        Sursa: Centrul National de Promovare a Sanatatii si Programe -
        Institutul de Management al Serviciilor de Sanatate. Newsletter


        Ce este?


        Stilul de viata sanatos reduce riscul unor boli grave si al mortii
        premature. Nu toate bolile pot fi insa prevenite. Studiile stiintifice
        au identificat anumite tipuri de comportament care contribuie la
        aparitia unor maladii grave, soldate cu decese premature. Numeroase
        decese datorate in special bolilor arterelor coronare si cancerelor
        bronhopulmonare pot fi prevenite. Sanatate nu inseamna doar evitarea
        imbolnavirilor de tot felul. Sanatatea inseamna in egala masura
        pastrarea unei stari de bine din punct de vedere fizic, mental si
        social.
        Pentru un om care nu doreste sa aiba probleme de sanatate, nu conteaza
        doar sa manince cu placere. Pentru el, important este si CE maninca. O
        alimentatie sanatoasa poate fi chiar mai ieftina. Ideile traditionale
        despre ce inseamna o hrana sanatoasa sint valabile si astazi. Consumul
        legumelor cultivate in gradina ofera numeroase beneficii pentru
        organism. Consumul zilnic de carne in cantitati mari - o alta idee
        traditionala - prezinta insa mari riscuri pentru sanatate. Studii
        recente au demonstrat ca grasimile si carnea in cantitati mari sint
        daunatoare sanatatii omului. Organismul uman are nevoie de cantitati
        mici de hrana si nu in fiecare zi. Cu cit mincam mai putina carne si
        grasimi animale, cu atit scad riscurile pentru sanatate.
        Sursa: Centrul National de Promovare a Sanatatii si Programe -
        Institutul de Management al Serviciilor de Sanatate.Newsletter

        Va hraniti sanatos?


        Un mod de a afla este sa va masurati inaltimea si greutatea si sa
        consultati schema de mai jos:.

        Explicatii:
        Zona A: s-ar putea sa fiti sub greutatea normala.
        Zona B: sinteti in intervalul normal de greutate.
        Zona C: ati inceput sa va ingrasati.
        Zona D: v-ati ingrasat si ati trecut deja pragul obezitatii.
        Sursa: Centrul National de Promovare a Sanatatii si Programe -
        Institutul de Management al Serviciilor de Sanatate.Newsletter


        Legume, zarzavaturi, fructe


        Aceste alimente constituie principala sursa de substante minerale si
        vitamine din alimentatie; incercati sa mincati toate legumele de sezon;
        multe legume se gasesc indiferent de anotimp; adaugati fasole si linte,
        care sint surse excelente de fier si alte substante minerale; fructele
        contin si ele multe vitamine si substante minerale; consumati fructele
        de sezon si incercati sa puneti la pastrare fructe de livada sau
        salbatice ( congelate, uscate sau in conserva); mincati in fiecare zi
        cel putin cinci portii de legume si fructe.
        Sursa: Centrul National de Promovare a Sanatatii si Programe -
        Institutul de Management al Serviciilor de Sanatate. Newsletter



        Riscuri


        Boli ale arterelor coronare, hipertensiune arteriala, diabet
        non-insulino dependent ( forma mai blinda a diabetului ), constipatie,
        dureri ale articulatiilor, capacitate de efort redusa, speranta de viata
        scazuta. Daca mincati prea multe grasimi, fumati, beti alcool peste
        masura si faceti prea putin efort fizic, riscurile sint mult mai mari.
        Riscuri pentru familie
        Sinteti un exemplu negativ pentru familie, ceea ce duce la adoptarea
        unei alimentatii nesanatoase (implicit apar riscurile enumerate mai
        sus). Daca reusiti sa pastrati o greutate normala in raport cu inaltimea
        pe care o aveti este un lucru bun, insa nu e totul. Mentinerea sanatatii
        depinde si de CE MINCATI, de alegerea unei alimentatii care sa va
        fereasca de riscuri.
        Sursa: Centrul National de Promovare a Sanatatii si Programe -
        Institutul de Management al Serviciilor de Sanatate.Newsletter

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu