Portocale zaharisite (pentru ornat torturi)
Ingrediente:
sirop de zahar bine legat, miez de portocale, desfacut in felii
Mod de preparare:
Luati fiecare felie de portocala cu o scobitoare si scufundati-o in
siropul fierbinte. Astfel "imbracate", puneti-le pe o tava in cuptorul
caldut si lssati-le sa se usuce. A doua zi repetati operatia, imbracind
miezul de portocale cu alt strat de sirop, a treia zi din nou si lasati-le
sa se usuce in cuptorul cald. Pastrati-le in borcane ermetic inchise.
Tort Cabana
Ingrediente:
250 g zahar, 50 g untura, 600 g faina, 3 lingurite de miere, 4 lingurite
de lapte, 2 oua intregi, 1 lingurita bicarbonat; Crema: 3 pungi budinca de
vanilie, 750 ml de lapte, 250 g zahar pudra, 250 g unt, 2 vanilii
Mod de preparare:
Se framinta toate ingredientele la un loc (fara cele incluse la Crema) se
imparte aluatul in doua parti. Dintr-o parte se fac 2 foi care se taie in
3 parti pe lungimi egale (cind este calda foaia). In cealalta parte de
aluat se pune cacao se intinde si se fac 12 batoane lungi cit tava, din
care se coc cite 6 odata. Budinca (Crema) se fierbe cu laptele si se lasa
la racit. Se freaca untul cu zaharul si cele 2 vanilii si se amesteca pina
se omogenizeaza cu budinca racita. Glazura se face la rece din: 200 g
zahar pudra, 3 linguri ulei, 3 linguri cacao, 4 linguri apa fiarta. Se
amesteca bine si se toarna pe "cabana".
Tort cu biscuiti cu nuci
Ingrediente:
biscuiti (200 g), frisca (250 g), nuci pisate (200 g), lapte indulcit (250
ml), rom (4 paharele), dulceata.
Mod de preparare:
Se inmoaie biscuitii in laptele indulcit amestecat cu romul. Se aseaza
unul linga altul pe un platou lung, se presara cu nuci, se asterne un
strat de frisca si iar biscuiti, nuci, frisca.
Se garniseste cu dulceata.
Tort cu mere si dulceata
Ingrediente:
1 kg de mere ionathan, o lingura de fructe din dulceata, 100 g de unt sau
margarina, 4 oua, un pachetel cu zahar vanilat, o lingura rasa cu faina,
250 g de zahar.
Mod de preparare:
Separati albusurile de galbenusuri si pe acestea din urma frecati-le cu
150 g de zahar tos pina obtineti o crema. Separat, curatati merele de
casuta de simburi cu un cutit special, lasind nestrapunsa partea de jos.
Nu curatati merele de coaja. In golul obtinut puneti in fiecare mar
fragmente mici din fructele din dulceata. Restul de zahar topiti-l intr-o
craticioara ai carei pereti ii imbracati apoi cu zaharul ars. Puneti
fructele peste zaharul ars, pe care ati asternut un strat de unt netopit.
Bateti spuma albusurile, incorporati in acestea faina si turnati amestecul
peste mere. Dati la cuptor pe baie de aburi pentru 30 de minute.
Tort cu capsuni
Ingrediente:
unt (2 linguri), faina (250g), sare (un praf), capsuni (1/2kg), smintina
(5 linguri), zahar (3 linguri), rom (2 linguri).
Mod de preparare:
Se freaca untul cu smantana si sarea, se adauga treptat faina, se framanta
repede, se formeaza o minge si se da la rece timp de 2 ore. Se intinde o
foaie cat forma de tort. Se asaza in forma unsa si se coace la foc iute.
Deasupra se asaza capsunile spalate si scurse bine, apoi smantana frecata
cu zahar se toarna printre ele in forma de arabescuri si se stropeste cu
rom.
Alvita cu miere
Ingrediente:
5 albusuri, 400 g de zahar, 300 g de nuci, 300 g de miere, 20 ml zeama de
lamiie, 1 pachetel cu zahar vanilat, un pachet cu foi
Mod de preparare:
Curatati nucile si puneti-le pentru 10 minute intr-o tava in cuptorul
fierbinte, dar fara foc. Amestecati-le de 2-3 ori si cind sint fierbinti,
frecati miezul de nuca intre palme, pentru ca acesta sa se curete de
cojile uscate. Intr-un vas smaltuit puneti albusurile batute spuma tare,
adaugind zaharul si zeama de lamiie (toate odata). Continuati sa bateti
amestecul cu telul, pastrind vasul pe plita fierbinte, pe flacara mica,
peste care ati pus o placa metalica. Cind spuma se tine in tel, fara sa
mai cada, este gata. Intre timp, puneti pe foc mic mierea sa se
incalzeasca si turnati-o peste albus, dar bateti tare amestecul cu telul
10 minute. Compozitia se umfla ca o spuma moale, pentru ca mierea subtiaza
albusul, ce se va intinde ca o coarda. Cind spuma isi pastreaza forma,
luati vasul de pe foc si puneti zaharul vanilat si nucile. Compozitia se
intinde in strat de 2 cm, cit este calda, pe foi, deasupra puneti o alta
foaie si presati usor cu palma. Dupa 2-3 zile, taiati alvita in romburi
sau in patrate.
Bezele cu ciocolata si alune
Ingrediente:
albus (4), zahar pudra (250 g), alune (250 g), ciocolata amruie,
scortisoara pisata (1 virf de cutit).
Mod de preparare:
Albusul se bate spuma. Se adauga zaharul batind in continuare pina cind se
intareste spuma. Se adauga apoi alunele date prin masina, ciocolata topita
pe aburi si scortisoara, amestecind usor. Se pun bezelele pe o tava
presarata cu faina si se coc la foc mic. Se scot din tava numai dupa ce
s-au racit.
Biscuiti cu anason
Ingrediente:
oua (2), zahar (100 g), faina (100 g), coaja de lamiie, anason sau nuci
pisate.
Mod de preparare:
Se amesteca totul intr-un castron, se freaca putin, se toarna o foaie
subtire in tava unsa cu unt. Se da la cuptor. Dupa citeva minute, se trage
tava la gura cuptorului, se taie coca repede in felii lungi, care se
rasucesc in spirala. Se dau din nou la cuptor, pentru a se rumeni putin.
Se pot face din aceasta compozitie si fursecuri care se toarna cu
lingurinta in tava.
Chec cu ciocolata
Ingrediente:
oua (8), zahar pudra (250 gr), faina (4 linguri pline), nuci (120 g,
taiate cu cutitul), ciocolata topita pe aburi(60 g), zahar vanilat (1
pachet).
Mod de preparare:
Se freaca zaharul si ciocolata calduta pina cind se ingroasa compozitia.
Se adauga faina, vanilia, nucile si se amesteca usor. La sfirsit se adauga
albusurile batute spuma. Compozitia se pune intr-o tava unsa cu unt si
tapetata cu faina si se coace in cuptor, la foc potrivit, 30-35 de minute.
Se pudreaza cu zahar.
Chifle dulci
Ingrediente:
1 kg de faina, 1 1/2 pahar lapte, 5 galbenusuri, 1 1/2 pahar zahar, 300 g
unt sau margarina, 1/2 lingurita sare, 40 g drojdie. Pentru ungerea
chiflelor se iau 1 lingura smintina, 1 lingura faina, 1 lingura unt, 1-1
1/2 linguri zahar
Mod de preparare:
Se desface drojdia in lapte cald, se adauga jumatate din faina si se face
plamadeala. Cind aceasta a crescut pina si-a dublat volumul, se pun sarea
si galbenusurile frecate cu zahar, se amesteca, se toarna restul de faina
si se framinta aluatul. Se adauga apoi untul topit sau margarina si se
framinta aluatul pina se desprinde de peretii vasului. Dupa aceea se
aduna, se presara cu putina faina, se acopera si se pune la loc cald sa
creasca. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se scoate pe scindura si se
fac chifle mici, care se pun pe tava unsa cu putin unt si se lasa la cald
sa creasca. Chiflele se ung cu o compozitie formata din smintina, faina,
unt topit, zahar si se pun la copt in cuptor timp de 15-20 minute.