DULCIURI COMPOTURI SI PRAJITURI

Portocale zaharisite (pentru ornat torturi)
      Ingrediente:

      sirop de zahar bine legat, miez de portocale, desfacut in felii

      Mod de preparare:

      Luati fiecare felie de portocala cu o scobitoare si scufundati-o in
      siropul fierbinte. Astfel "imbracate", puneti-le pe o tava in cuptorul
      caldut si lssati-le sa se usuce. A doua zi repetati operatia, imbracind
      miezul de portocale cu alt strat de sirop, a treia zi din nou si lasati-le
      sa se usuce in cuptorul cald. Pastrati-le in borcane ermetic inchise.
 Tort Cabana
      Ingrediente:

      250 g zahar, 50 g untura, 600 g faina, 3 lingurite de miere, 4 lingurite
      de lapte, 2 oua intregi, 1 lingurita bicarbonat; Crema: 3 pungi budinca de
      vanilie, 750 ml de lapte, 250 g zahar pudra, 250 g unt, 2 vanilii

      Mod de preparare:

      Se framinta toate ingredientele la un loc (fara cele incluse la Crema) se
      imparte aluatul in doua parti. Dintr-o parte se fac 2 foi care se taie in
      3 parti pe lungimi egale (cind este calda foaia). In cealalta parte de
      aluat se pune cacao se intinde si se fac 12 batoane lungi cit tava, din
      care se coc cite 6 odata. Budinca (Crema) se fierbe cu laptele si se lasa
      la racit. Se freaca untul cu zaharul si cele 2 vanilii si se amesteca pina
      se omogenizeaza cu budinca racita. Glazura se face la rece din: 200 g
      zahar pudra, 3 linguri ulei, 3 linguri cacao, 4 linguri apa fiarta. Se
      amesteca bine si se toarna pe "cabana".
Tort cu biscuiti cu nuci
      Ingrediente:

      biscuiti (200 g), frisca (250 g), nuci pisate (200 g), lapte indulcit (250
      ml), rom (4 paharele), dulceata.

      Mod de preparare:

      Se inmoaie biscuitii in laptele indulcit amestecat cu romul. Se aseaza
      unul linga altul pe un platou lung, se presara cu nuci, se asterne un
      strat de frisca si iar biscuiti, nuci, frisca.
      Se garniseste cu dulceata.
Tort cu mere si dulceata
      Ingrediente:

      1 kg de mere ionathan, o lingura de fructe din dulceata, 100 g de unt sau
      margarina, 4 oua, un pachetel cu zahar vanilat, o lingura rasa cu faina,
      250 g de zahar.

      Mod de preparare:

      Separati albusurile de galbenusuri si pe acestea din urma frecati-le cu
      150 g de zahar tos pina obtineti o crema. Separat, curatati merele de
      casuta de simburi cu un cutit special, lasind nestrapunsa partea de jos.
      Nu curatati merele de coaja. In golul obtinut puneti in fiecare mar
      fragmente mici din fructele din dulceata. Restul de zahar topiti-l intr-o
      craticioara ai carei pereti ii imbracati apoi cu zaharul ars. Puneti
      fructele peste zaharul ars, pe care ati asternut un strat de unt netopit.
      Bateti spuma albusurile, incorporati in acestea faina si turnati amestecul
      peste mere. Dati la cuptor pe baie de aburi pentru 30 de minute.
 Tort cu capsuni
      Ingrediente:

      unt (2 linguri), faina (250g), sare (un praf), capsuni (1/2kg), smintina
      (5 linguri), zahar (3 linguri), rom (2 linguri).

      Mod de preparare:

      Se freaca untul cu smantana si sarea, se adauga treptat faina, se framanta
      repede, se formeaza o minge si se da la rece timp de 2 ore. Se intinde o
      foaie cat forma de tort. Se asaza in forma unsa si se coace la foc iute.
      Deasupra se asaza capsunile spalate si scurse bine, apoi smantana frecata
      cu zahar se toarna printre ele in forma de arabescuri si se stropeste cu
      rom.
Alvita cu miere
      Ingrediente:

      5 albusuri, 400 g de zahar, 300 g de nuci, 300 g de miere, 20 ml zeama de
      lamiie, 1 pachetel cu zahar vanilat, un pachet cu foi

      Mod de preparare:

      Curatati nucile si puneti-le pentru 10 minute intr-o tava in cuptorul
      fierbinte, dar fara foc. Amestecati-le de 2-3 ori si cind sint fierbinti,
      frecati miezul de nuca intre palme, pentru ca acesta sa se curete de
      cojile uscate. Intr-un vas smaltuit puneti albusurile batute spuma tare,
      adaugind zaharul si zeama de lamiie (toate odata). Continuati sa bateti
      amestecul cu telul, pastrind vasul pe plita fierbinte, pe flacara mica,
      peste care ati pus o placa metalica. Cind spuma se tine in tel, fara sa
      mai cada, este gata. Intre timp, puneti pe foc mic mierea sa se
      incalzeasca si turnati-o peste albus, dar bateti tare amestecul cu telul
      10 minute. Compozitia se umfla ca o spuma moale, pentru ca mierea subtiaza
      albusul, ce se va intinde ca o coarda. Cind spuma isi pastreaza forma,
      luati vasul de pe foc si puneti zaharul vanilat si nucile. Compozitia se
      intinde in strat de 2 cm, cit este calda, pe foi, deasupra puneti o alta
      foaie si presati usor cu palma. Dupa 2-3 zile, taiati alvita in romburi
      sau in patrate.
Bezele cu ciocolata si alune
      Ingrediente:

      albus (4), zahar pudra (250 g), alune (250 g), ciocolata amruie,
      scortisoara pisata (1 virf de cutit).

      Mod de preparare:

      Albusul se bate spuma. Se adauga zaharul batind in continuare pina cind se
      intareste spuma. Se adauga apoi alunele date prin masina, ciocolata topita
      pe aburi si scortisoara, amestecind usor. Se pun bezelele pe o tava
      presarata cu faina si se coc la foc mic. Se scot din tava numai dupa ce
      s-au racit.
Biscuiti cu anason
      Ingrediente:

      oua (2), zahar (100 g), faina (100 g), coaja de lamiie, anason sau nuci
      pisate.

      Mod de preparare:

      Se amesteca totul intr-un castron, se freaca putin, se toarna o foaie
      subtire in tava unsa cu unt. Se da la cuptor. Dupa citeva minute, se trage
      tava la gura cuptorului, se taie coca repede in felii lungi, care se
      rasucesc in spirala. Se dau din nou la cuptor, pentru a se rumeni putin.
      Se pot face din aceasta compozitie si fursecuri care se toarna cu
      lingurinta in tava.
Chec cu ciocolata
      Ingrediente:

      oua (8), zahar pudra (250 gr), faina (4 linguri pline), nuci (120 g,
      taiate cu cutitul), ciocolata topita pe aburi(60 g), zahar vanilat (1
      pachet).

      Mod de preparare:

      Se freaca zaharul si ciocolata calduta pina cind se ingroasa compozitia.
      Se adauga faina, vanilia, nucile si se amesteca usor. La sfirsit se adauga
      albusurile batute spuma. Compozitia se pune intr-o tava unsa cu unt si
      tapetata cu faina si se coace in cuptor, la foc potrivit, 30-35 de minute.
      Se pudreaza cu zahar.
Chifle dulci
      Ingrediente:

      1 kg de faina, 1 1/2 pahar lapte, 5 galbenusuri, 1 1/2 pahar zahar, 300 g
      unt sau margarina, 1/2 lingurita sare, 40 g drojdie. Pentru ungerea
      chiflelor se iau 1 lingura smintina, 1 lingura faina, 1 lingura unt, 1-1
      1/2 linguri zahar

      Mod de preparare:

      Se desface drojdia in lapte cald, se adauga jumatate din faina si se face
      plamadeala. Cind aceasta a crescut pina si-a dublat volumul, se pun sarea
      si galbenusurile frecate cu zahar, se amesteca, se toarna restul de faina
      si se framinta aluatul. Se adauga apoi untul topit sau margarina si se
      framinta aluatul pina se desprinde de peretii vasului. Dupa aceea se
      aduna, se presara cu putina faina, se acopera si se pune la loc cald sa
      creasca. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se scoate pe scindura si se
      fac chifle mici, care se pun pe tava unsa cu putin unt si se lasa la cald
      sa creasca. Chiflele se ung cu o compozitie formata din smintina, faina,
      unt topit, zahar si se pun la copt in cuptor timp de 15-20 minute.