ALUATURI SI CREME

ALUAT DE PAINEAluat de paine

Timp de preparare: cca 1/2 ora.
Durata dospirii: 1 ora.
Cca 530 kcal/portie.
Ingrediente

500 g faina
1 pachetel drojdie uscata
1 ligura zahar
1 varf de cutit chimen macinat
1 varf de cutit coreandru macinat
1 lingurita sare
15 g untura de porc
2 oua

Mod de preparare
1.Se pune faina intr-un castron, se adauga drojdia, condimentele si untura. 1/4
l apa calduta setoarna peste compozitie, se adauga ouale, apoi se framanta din
toate acestea un aluat. Pentru 1/2 ora se pune la dospit.
2.Se framanta inca odata si se pune iar la dospit 1/2 ora. Se pune apoi pe o
planseta, se framanta din nou, apoi se intinde.
3.Cuptorul se incalzeste la 220C. Se unge o tava sau o forma pentru pizza. Se
asaza aluatul pe aceasta, se trag marginile aluatului usor in sus pe peretii
tavii. Se impunge cu furculita de mai multe ori. Se acopera dupa gust si se pune
la copt 20-25 minute.



ALUAT DOSPITAluat dospit

Timp de preparare: cca 1/2 ora.
Durata dospirii: 1 ora.
Cca 450 kcal/portie.
Ingrediente

400 g faina
30 g drojdie
1 ligura zahar
1/4 litru apa calduta
1 lingurita sare
2 linguri ulei

Mod de preparare
1.Din faina, drojdie, apa, sare si ulei se framanta un aluat, care se pune apoi
la cald si se lasa la dospit o jumatate de ora.
2.Se face apoi din aluat o painisoara mai mare sau patru mai mici. Se face o
taietura in forma de cruce pe acestea, se presara cu faina si se pune din nou la
dospit timp de o jumatate de ora.
3.Se icalzeste cuptorul la 220C. Se framanta bine inca o data si se intinde in
forma de placinta (una mare sau patru mici). Se unge bine o tava sau o forma
pentru pizza, se pune aluatul intins, se trag marginile usor in sus pe peretii
tavii, apoi se acopera cu ingrediente dupa gust. Se lasa in cuptor 20-25 de
minute.
meniu acasa prescurtari revenire



ALUAT FRANTUZESCAluat frantuzesc

Timp de preparare: cca 1/4 ora.
Durata dospirii: 1 ora.
Cca 720 kcal/portie.
Ingrediente

400 g faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita sare
150 g unt sau margarina
2 oua

Mod de preparare
1.Din ingrediente se framanta un aluat compact. Se infasoara intr-o carpa umeda
si se pune la rece in frigider timp de o ora.
2.Se intinde in forma de placinta sau de marimea unei tavi. Se incalzeste
cuptorul la 220C. Se unge o tava, se pune aluatul, se impunge cu furculita in
mai multe locuri si se acopera dupa gust. Se lasa la cuptor 20-25 minute.
meniu acasa prescurtari revenire
 Crema de banane
      Ingrediente:

      500 g banane, 4 oua, 1 l lapte, 150 g zahar, 100 g stafide, coaja de
      lamiie, 4 linguri zahar pudra

      Mod de preparare:

      Se bat ouale, se amesteca cu laptele in care s-a pus si zaharul, se adauga
      coaja de lamiie si bananele taiate in felii rotunde, apoi stafidele. Se
      imbraca o forma cu zahar ars (cele patru linguri de zahar pudra) si se
      fierbe totul in bain-Marie. Se prepara in 30 de minute.

 Crema de cafea
      Ingrediente:

      pentru 1/2 litru de lapte se iau 100 g esenta de cafea naturala tare, 4
      oua, 2 pahare zahar, 3 linguri faina

      Mod de preparare:

      Intr-o cratita cu lapte care clocoteste se toarna esenta de cafea tare, se
      acopera cu un capac si se lasa sa stea pe masa timp de 15 minute. Se
      freaca bine ouale cu zaharul si faina si se toarna laptele putin cite
      putin, amestecind mereu cu lingura. Se pune la foc potrivit si se continua
      sa se amestece ca sa nu se prinda compozitia de fund. Se va freca foarte
      repede mai ales atunci cind compozitia incepe sa dea in clocot, pentru a
      nu se forma cocolosi. Se ia de pe foc si se mai bate citva timp. Daca in
      crema s-au format cocolosi, se va pune imediat cratita cu crema intr-un
      vas cu apa rece, se va turna in crema o lingura de apa rece si se va bate
      pina cind cocolosii dispar.

 Crema de lapte
      Ingrediente:

      pentru 4 pahare de lapte se iau 1/2 pahar zahar si 2 linguri amidon de
      porumb sau de cartofi

      Mod de preparare:

      Se toarna in cratita 3 pahare de lapte se lasa sa dea un clocot si se
      adauga zahar. Se desface intr-un pahar de lapte rece sau in apa fiarta
      amidon de cartofi (fecula) sau de porumb, se toarna in laptele clocotit si
      amestecind mereu se fierbe timp de 5 minute la foc mic. Pentru aroma se
      poate adauga in crema cit este inca fierbinte vanilie sau coaja rasa de
      lamiie ori de portocala si se amesteca bine. Compozitia fierbinte se
      toarna in cesti si se lasa sa se raceasca.
 Crema de mere
      Ingrediente:

      1 1/2 kg de mere, 2 pahare zahar, 2 linguri zahar pudra, 1 pahar frisca

      Mod de preparare:

      Se curata merele de coaja, se scoate mijlocul, se taie felii si se pun
      intr-o cratita. Se adauga zahar, apa si se pun la foc mic pina cind scade
      toata apa si ramine un piureu gros. Piureul de mere se pune la racit se
      bate spuma 1 pahar de frisca cu zahar pudra. Inainte de a servi la masa se
      amesteca frisca batuta cu piureul de fructe, se pune pe farfurioare si se
      toarna deasupra sirop de visine sau de zmeura.
Crema de unt
      Ingrediente:

      300 g de unt proaspat, 150 g zahar pudra, 100 g lapte condensat, 2 g praf
      de vanilie, 1 lingurita coniac sau vin

      Mod de preparare:

      Daca nu avem la indemina lapte condensat se vor lua 275 g lapte proaspat
      integral si 50 g zahar si se va fierbe pina cind ramin 100 g. Daca nu avem
      lapte condensat si nici zahar pudra se vor lua 275 g lapte si 200 g zahar
      care se vor fierbe pina ramin 250 g. Untul se freaca si se bate spuma, se
      adauga praf de vanilie, coniac sau vin de desert tare, zahar pudra si
      batind mereu se toarna putin cite putin lapte condensat.
Crema de vanilie
      Ingrediente:

      pentru 1/2 litru de lapte se iau 4 oua (sau 5 galbenusuri), 1 pahar zahar,
      3 linguri faina, 1/2 baton vanilie

      Mod de preparare:

      Vanilia poate fi inlocuita cu coaja de lamiie sau de portocala rasa, care
      se pune in lapte cu 1/2 de ora inainte de intrebuintare. Apoi laptele se
      strecoara. Ouale intregi sau numai galbenusurile se freaca cu zahar, se
      adauga faina, se amesteca, se subtiaza cu lapte rece, apoi se pune la foc,
      amestecind mereu cu telul sau cu o lingura de lemn; cind a dat in clocot
      se ia de pe foc, se adauga vanilie si se mai bate citva timp. Daca crema
      nu se foloseste imediat, se toarna intr-un castron de portelan, se
      netezeste, se pun deasupra bucatele de unt (pentru a evita formarea unei
      cruste) sau se presara cu zahar.
 Crema de vanilie cu unt
      Ingrediente:

      pentru 200 g de unt proaspat se iau 1/2 pahar lapte, 1 pahar zahar, 1-2
      oua, 1/4 baton de vanilie sau 2-3 linguri de lichior

      Mod de preparare:

      Se freaca zaharul cu oua, se adauga laptele si amestecind mereu se tine pe
      foc pina incepe sa fiarba. Se ia apoi de pe foc si se lasa sa se raceasca.
      Se freaca separat untul pina se albeste si amestecind se adauga putin cite
      putin din compozitia care s-a racit. In crema se pune vanilie sau lichior.

 Crema "Fondue"

      Ingrediente:

      usturoi, vin, brinza, piper, faina, coniac.

      Mod de preparare:

      Se freaca peretii unei cratite cu usturoi pisat, apoi se umple cu vin si
      se adauga brinza taiata in cubulete si piperul. Cratita se pune pe foc mic
      si se amesteca in continuu cu o lingura de lemn, pina ce compozitia devine
      ca o crema. Se dizolva faina in putina crema, apoi se toarna, amestecind
      mereu in crema fierbinte. Se lasa sa mai dea un clocot, se adauga
      coniacul, apoi se serveste cu crutoane de piine alba.
Crema la pahar
      Ingrediente:

      6 oua, 6 linguri de zahar, ˝ l de apa si o lingura de lapte praf, 2
      lingurite de gelatina, 6 linguri de frisca, vanilie sau orice alta aroma
      pentru dulciuri

      Mod de preparare:

      Puneti apa la fiert, adaugati zaharul, aromele, apoi ouale batute si
      combinate cu lapte praf, gelatina, ce a fost dizolvata in prealabil in apa
      calda. Omogenizati totul foarte bine cu telul si dupa primul clocot luati
      vasul la o parte. Cind compozitia s-a racit, adaugati frisca batuta.
      Puneti in cupe si asezati-le la rece. Frisca o puteti inlocui cu smintina
      proaspata.
Crema de ciocolata
      Ingrediente:

      pentru 1/2 litru de lapte se iau 100 g ciocolata rasa sau 1 lingura de
      cacao, 4 oua, 2 pahare zahar, 3 linguri faina

      Mod de preparare:

      Se prepara la fel ca si crema de cafea, cu deosebirea ca in loc de cafea
      se pune in laptele care clocoteste, 100 g ciocolata rasa sau 1 lingura de
      cacao.
Glazura de ciocolata cu albus de ou
      Ingrediente:

      200g ciocolata menaj, 100g unt, o ligura rom, o lingura de albus de ou

      Mod de preparare:

      Ciocolata se rupe in bucati, se pune intr-o oala mica si se topste pe bain
      marine. Cind s-a topit ciocolata se freaca cu untul si romul. Dupa ce s-a
      racit, se freaca cu albusul de ou. Daca albusul se pune in glazura calda
      se poate brinzi compozitia. Rolul albusului este sa faca lucioasa glazura.